Hallituksen kolme takinkääntöä

SSS-hallituksen puuhamiehet ovat saaneet takinvuoret jo kolmeen otteeseen.
SSS-hallituksen puuhamiehet ovat näyttäneet takinvuorensa jo kolmeen otteeseen.

Suomen tasavallan 74. hallitus on Juha Sipilän johdolla ehtinyt olla vallan kahvassa hieman yli 100 päivää. Tässä ajassa hallitus on ehtinyt tehdä kuitenkin jo kolme sen verran suurta poliittista U-käännöstä, että koko hallitusohjelmaa voisi kutsua Maon retoriikan mukaisesti Suureksi Käännökseksi. Virkatakkien kääntymisten synnyttämät pyörimisvoimat ovatkin olleet sen verran lujat, että jos takkeihin asennettaisiin dynamot, syntyisi tuloksena ainakin Fennovoiman verran energiaa.

Takinkääntö numero 1: Koulutuslupaus

Vaalien alla vappupäivänä kaikki suuret ja pienet puolueet twiittailivat #koulutuslupaus -häshtägiä sekä lupailivat yhteen ääneen olla leikkaamatta suomalaisten nuorten koulutuksesta ja tulevaisuudesta. Koulutuslupauksen taustalla näytti myös olevan aito ja vilpitön halu tukea innovaatioita, Suomen laiskaa nuorisoa ja tulevia sukupolvia, mutta miten sitten kävikään?

Kun vaalit oli käyty, oli hallituksen aika. Vaalien voittaja, viinaa ja kauniita naisiakin petollisempi Kepu ei lähtenyt turhia vetkuttelemaan vaan otti ilolla suuryritysten ja hyperrikkaiden etuja ajavan Kokoomuksen sekä duunareiden ja köyhien eläkeläisten porvaripuolueen Perussuomalaiset mukaan hallitukseensa. Kun vaaleista oli ollut riittävän pitkä aika siihen, että kaikki kuitenkin taas unohdettaisiin (26 päivää), tuli uuden opetusministerin Sanni Grahn-Laasosen aika lunastaa koulutuslupauksensa: Leikataan 680 miljoonaa opetuksesta!

Mitäs tähän nyt sitten sanoisi? Niin joo tosiaan, se lupaushan saattoi koskea vain koulutusta eikä opetusta, joten ei tässä kukaan mitään takkia ole kääntänyt. Olihan se kuitenkin jalo päämäärä, että leikataan, jotta jälkipolville ei jää meidän velkoja maksettavaksi. Joku kuitenkin unohti mainita Sipilälle, että jos koulutuksesta leikataan niin innovaatiot vähenevät, koulutustaso laskee, kansa eriarvoistuu ja yhteiskuntarauha heikkenee. Mainitsematta jäi myös pieni yksityiskohta, että valtiontalous on eri asia kuin kotitalous, ja että sitä valtionvelkaa ei ole ikinä tarkoituskaan maksaa pois. Mutta ei hätää, onneksi velkaantuminen saadaan aisoihin ja Juha nostaa Suomen tulevaisuuden jaloilleen.

Joku kuitenkin unohti mainita Sipilälle, että jos koulutuksesta leikataan niin innovaatiot vähenevät, koulutustaso laskee, kansa eriarvoistuu ja yhteiskuntarauha heikkenee. Mainitsematta jäi myös pieni yksityiskohta, että valtiontalous on eri asia kuin kotitalous, ja että sitä valtionvelkaa ei ole ikinä tarkoituskaan maksaa pois.

Takinkääntö numero 2: Soinin Kreikka-tukipaketti

Kun Perussuomalaiset saivat vuonna 2009 vaalijytkynsä, teki Timo Soini itselleen varsin epämieluisan tempun olemalla ottamatta ministerinpaikkaa äänestäjiensä takia. Sekä perussuomalaisia että Timoa itseään vaikutti nimittäin ärsyttävän erityisesti Kokoomus ja kaikenlainen EU- ja euro-politiikka ja varsinkin Kreikan hervottomat tukipaketit. Neljän vuoden piinallinen aika voimattomuudessa, rehellisyydessä sekä oppositiossa olivat kuitenkin tarpeeksi persuille ja vuoden 2015 vaaleissa oli päästävä hallitukseen, maksoi mitä maksoi.

Ja kun tilaisuus koitti, siihen viimein tartuttiinkin. Jatko-jytky ja Kepu lupasivat maan tavan mukaisesti hallituksen kakkoselle eli persuille automaattisen valtionvarainministerin paikan. Nyt Soinilla olisi tuhannen taalan paikka pitää “etelän tuhlaajapojilta” kukkaronnyörit kiinni, ja Timo tekikin juuri niin kuin hänen oli tarkoituskin: otti ulkoministerin paikan.

Eikä mennyt aikaakaan kun Kreikan kolmas tukipaketti nousi puheenaiheeksi. Olisi hyvin voinut kuvitella, että tätä hetkeä Soini olisi odottanut melkein kymmenen vuotta päästessään sanomaan EU:n rötösherroille oman “ploki”kirjoituksensa mukaisesti:

“Talouskriisi on ahneiden, rasvaisten optio- ja etusaalistajien, pankki- ja pörssipelurien, omahyväisten EU-byrokraattien, kelvottomien valvojien ja korruptoituneiden poliitikkojen aikaansaannos”

Niin. Kun torstaina 16.7. viimein hihassa vuosia säilytetty vuodatus bankstereista, korruptiosta, veronmaksajien rahoista ja Kreikan konkurssista olisi pitänyt sanoa, kääntyikin “yllättäen” sekä hiha että takki toisin päin. Soini ilmoittikin tukevansa kreikan tukipakettia ja sanoi, että ei ole merkitystä, sanooko hän joo vai ei, vaikka vielä vaaleissa hän lupasi sanovansa ei, vaikka nyt sanoikin joo. Soinin itse kommentoidessa takinkääntöään hän mainitsi, että “valinta oli koleran ja ruton väliltä” ja että “takki ei ole kääntynyt, mutta täynnä reikiä”. Mukavaa tuo EU-poltiikka, kun ammutaan suoraan kohti ja levitetään kaupan päälle tappavia kulkutauteja. Toisaalta auttaako se reikäiseen takkiin, jos sen kääntää nurin perin? Eikös järkevämpää olisi ottaa sitten laukaukset ja kulkutaudit vastaan, mutta pitää takki oikein päin?

Takinkääntö numero 3: Fennovoima ja Olli Rehn

Viime viikon pääuutisaiheena oli toteutunut Fennovoiman ydinvoimalahanke, jonka tarkoituksena oli  hankkia suurinvestointi piristämään investointilamassa rypevää Suomen taloutta. Toisin sanoen muutama suomalainen energiayhtiö ja teollisuusyritys sekä korruptioitunut Tsernobylin ydinvoimalan rakentantanut ja Venäjän ydinaseista vastaava valtionyhtiö Rosatom rakentavat ydinvoimalan Suomen teollisuuden sähköntuotantoa varten. Varsinkin Venäjän kansainvälisen maineen valossa järkevältä tuntuva investointi oli ilouutinen myös elinkeinoministeri Olli Rehnille, joka kävi jopa Moskovassa asti puhaltamassa liekkiä uuteen rovioon.

Nyt kuitenkin yleiseksi huolenaiheeksi on noussut Olli Rehnin mahdolliset muistiongelmat. Rehn nimittäin kirjoitteli vielä 2014 Brysselissä ollessaan, että

“Merkit viittaavat nyt siihen, että tästä Rosatom-sopasta on kehkeytymässä uusi ja vakava energia- ja teollisuuspoliittinen pohjakosketus”.

Vieläpä kaiken kukkuraksi Rehn muistamattomuuttaan meni poistamaan kirjoituksensa blogistaan, minkä johdosta kansalaisten parissa on kehkeytynyt jo pieni huoli Rehnin mahdollisista muistikatkoksista. On vaikea arvuutella, mistä tällainen tyhjä aukko muistiin voisi syntyä, mutta mahdollisia tekijöitä voivat olla Brysselissä jo Timo Soinia vaivanneet kulkutaudit tai perinteinen suomalainen kansansairaus Poste electio dementia, jonka seurauksena kansalaiset eivät muista poliitikkojen sanomisia tai tekemisiä vaalien jälkeen.

Lopuksi

Onko takinkäännöissä mitään uutta? Vastaus on ei. Takinkääntö on nimittäin yksi Suomen vanhoista perinteistä, sillä esimerkiksi jo elokuisia peltotöitä tehdessä piti kirppuinen takki kääntää kutiavuussyistä. Se, että edellinen lause on totta, on yhtä todennäköistä kuin se, että uusia takinkääntöjä ei olisi enään luvassa. Takinkääntö on myös osana Suomen vanhoja poliittisia perinteitä sekä maan tapoja ja hei, eikös vanhat M62 “kuuskekkoset” olleet myös kääntötakkeja? Toisin sanoen kääntötakit ja takinkäännöt ovat olleet aina arkipäivää Suomessa. Ja mites se sanonta menikään, että Kepu pettää aina?

ANDREASPOLITICS suosittelee sekä hallitukselle että koko eduskunnalle kääntötakkia mallia
ANDREASPOLITICSin satiiriosasto suosittelee sekä hallitukselle että koko eduskunnalle kääntötakkia mallia “isänmaa”. Oranssi puoli tulee kääntää esille vaalien ajaksi, jotta näkyvyys olisi taattu. Musta puoli on sen sijaan tarkoitettu vaalikaudeksi ja sen ideana on hyvä naamioitumiskyky “vallan pimeydessä” median tarkkailevan silmän alla. Takki sopii myös hyvin käytettäväksi esimerkiksi Eugen Schaumanin muistotilaisuudessa. (Kuva: Varusteleka)

Andreas Turunen

One thought on “Hallituksen kolme takinkääntöä

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s